Ma gandesc ca ne-am intrebat cu totii macar de cateva ori ce impact are aceasta inteligenta artificiala atat asupra noastra ca oameni, cat si asupra societatii. In ultimii ani, AI-ul a evoluat foarte mult si companii precum DeepMind ne-au captivat atentia si am fost si suntem in continuare incurajati sa aflam mai multe despre evolutii in domeniul AI, spre exemplu viziunea calculatoarelor, traducerea automata sau recunoasterea vorbirii.
In anul 2020 AI se spune ca va intra din nou in ritmul sau initial si va genera o valoare economica reala prin aplicarea sa in cadrul industriei. Conform firmei de consultanta Pricewaterhousecoopers, adoptarea pe scara larga a inteligentei artificiale presupune un buget de apropximativ 15,7 trilioane de dolari (12,8 lire sterline) la PIB-ul global pana in 2030. Cea mai mare parte din aceasta valoare nu va veni de la cei specializati in inteligenta artificiala, ci de la infuzia de inteligenta artificiala din industria traditionala. Cei care vor face acest pas in inteligenta artificiala vor fi castigatori.
O zona in care se poate implementa AI-ul cel mai bine este zona industriilor repetitive, prin utilizarea tehnologiilor precum RPA (automatizarea proceselor robotizate). Sarcinile de rutina vor fi inlocuite de inteligenta artificiala, vor avea parte de automatizare, in timp ce oamenii se vor putea ocupa de activitati mult mai complexe. RPA deja se ocupa de crearea unora dintre cele mai valoroase companii de inteligenta artificiala din lume.
Un alt domeniu in care activitatile de rutina pot fi inlocuite cu inteligenta artificiala este utilizarea recunoasterii de rutina si procesarea limbajului natural in serviciile cu clientii, telemarketing si vanzari prin telefon. Aceste procese permit ca 80% din intrebarile adresate catre un centru de apel sa fie automatizate si spunandu-se ca satisfactia clientilor va fi mai mare.
In anul 2020 vom vedea AI in majoritatea domeniilor. Magazinele vor folosi AI pentru a se tine evidenta cererii si vanzarii, dar si pentru a se schimba logistica si lantul de aprovizionare. Alt avantaj al AI-ului va fi maximizarea randamentului si micsoararea cheltuielilor in productie si agricultura. In domeniul medical nu se va introduce AI-ul in 2020, dar se spune ca anul acesta vor incepe planurile pentru introducere AI-ului si in domeniul medical. Implementarea AI-ului in radiologie, patologie si diagnostic va da un tratament mai bun, fara a da gres, recuperarea mai rapida si costuri mai mici. In comparatie cu RPA, in acest domeniu nu se vor inlocui oamenii cu doar ii va face sa fie mai productivi. Printre domeniile in care se va introduce AI-ul se numara, bancile asigurari, imprumuturi si investitii.
Nici din educatie nu va lipsi AI-ul, si ii va ajuta pe elevi la diferite exercitii, la va da teme si va stabili examenele. Introducere AI-ului in educatie, le ofera profesorilor timp pentru a se ocupa de celelalte parti cum ar fi empatia, rezistenta, creativitatea elevilor.
Vom vedea anul acesta ca desi AI-ul pare complicat, va aduce o rezolvarea mai buna a problemelor.