Safari 14

Apple a anuntat ca va lansa noul IOS 14, MacOS Big Sur si IpadOS care aduce cu sine o serie de functii noi si schimbari ale software-ului. Avand acest nou IOS vei putea sa te conectezi la site-uri web cu ajutorul Face ID sau cu amprenta. Este un pas in fata pentru tehnologia FIDO (Fast Identity Online) care este tehnologia de viitor, in care te poti conecta fara parole. Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta noua schimbare, citeste randurile de mai jos. 

Aceasta schimbare este una majora pentru tehnologia browser-ului de autentificare web, numita WebAuthn, tehnologie dezvoltata de aliatii FIDO. Apple nu este primul care face acest pas spre o noua tehnologie, pentru ca Mozilla Firefox, Google Chrome si Microsoft Edge functioneaza dupa tehnologia FIDO, cu recunoastere faciala Windows Hello si autentificare cu ampenta. Tehnologia FIDO este una foarte buna, pentru ca hackerii sunt mereu in urmarire, iar atunci cand prind momentul oportun, sparg parolele. Dar atunci cand va trebui sa te autentifici cu amprenta sau Face ID, ei nu vor mai avea ce sa faca. Cand ne facem un cont nou, trebuie sa ne gandim la o parola pe care sa nu o uitam, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie simpla, dar sa fie complicata pentru a nu fi sparta de catre hackeri. Sunt doua idei contradictorii. 

Tehnologia FIDO elimina punctele slabe ale tehnologiei cu parole, care o face vulnerabila spargerilor de conturi. Ea standardizeaza aplicatiile si site-urile web care profita de cheile de securitatea hardware. Ea consolideaza parolele cu sisteme de autentificare cu doi factori care sunt mai sigure chiar si decat codurile SMS. La prima ta autentificare ai nevoie de dispozitivul pe care il deti pentru a te inregistra, telefon sau computer si o cheie de securitate. Dar, deja la a doua autentificare trebuie doar sa intri in cont cu ajutor deblocarii faciale sau cu amprenta. Pentru a ajunge la autentificarea FIDO va trebui sa treci pentru un pas in care trebui sa iti inregistrezi dispozitivul, fie un Mac, fie un Iphone. 

Cel mai mare avantaj al tehnologiei FIDO este faptul ca blocheaza phishingul, pentru ca datele de autentificare sunt blocate pe versiunea reala a unui site web. Alt avantaj este ca nu exista parola, ceea ce inseamna ca hackeri nu au cum sa sparga contul. Aceasta tehnologie este potrivita si pentru persoanele carora li se intampla destul de des sa isi piarda telefoanele sau laptopurile. 

Acestea fiind spuse, daca esti si tu o persoana care uita parolele, care isi pierde telefoanul sau laptopul, poate ca te-ar interesa noua tehnologie FIDO care vine odata cu actualizarea la IOS 14 sau iPadOS 14. Prin intermediul ei va trebui sa intri in cont cu ajutorul deblocarii online sau cu amprenta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *